Strony
Najnowsze komentarze
    W temacie
    • Bardzo dobre podzespoły
      To z kolei sprawia, że nawet ludzie posiadający bardzo dobre procesory i wyjątkowo drogie karty graficzne nie ustają w próbie poprawiania ich wyników. A jest to nie tylko możliwe, co …
    • Odzyskiwanie danych szczecin
      Uszkodzony dysk. Każdy z nas na swoim domowym komputerze przechowuje różne, cenne dla nas dane. Niestety rzadko posiadamy ich kopie na innym nośniku. Awaria komputera wiąże się więc bardzo często …

    GMO – duże szanse czy wielkie ryzyko

    Wraz ze wzrostem populacji ludzkiej nasilił się problem głodu, zaopatrzenie siedmiu miliardów ludzi w odpowiednie ilości pożywienia jest obecnie nie lada problemem dla naukowców i światowej organizacji zdrowia. Naprzeciw temu, poważnemu problemowi wyszli badacze a dokładnie inżynieria genetyczna. Rozpatrując ogólny problem staramy się poprawić wydajność upraw- zawartość substancji odżywczych oraz uchronić nasze plony przed potencjalnymi zagrożeniami ze strony patogenów, jakimi są wirusy, bakterie i pasożyty (grzyby oraz owady). Jak wiadomo większość odpowiedzi podpowiada nam sama natura, naukowcy tworzą wiec organizmy transgeniczne, czyli takie, które w swoich jądrach komórkowych zawierają DNA (a dokładnie geny) pochodzące od innych istot. Gatunki roślin, które niegdyś dawały niewielkie plony i borykały się z wieloma chorobami dziś, po wprowadzeniu zmian w ich genotypach wytwarzają dużo większą biomasę (czyli więcej substancji organicznej) a dzięki naturalnym pestycydom i herbicydom (które same syntetyzują w swoich komórkach) są wstanie przeciwstawić się naturalnym wrogom. Nie tylko rośliny uprawne poddawane są „ulepszeniom” badania prowadzone są również w kierunku optymalizacji wzrostu zwierząt hodowlanych. Wyniki tych praktyk już dawno wyszły z poziomu badań laboratoryjnych i my sami mamy do czynienia z nimi na co dzień: soja lub kukurydza modyfikowane genetycznie można pod wieloma postaciami nabyć w wielu krajach również w Polsce.

    Comments are closed.