Strony
Najnowsze komentarze
    W temacie
    • Ruchomy obraz nie tylko w filmieRuchomy obraz nie tylko w filmie
      Od czasów sławnego informatyka Billa Gates’a komputery stały się centrum naszego świata. Ten człowiek sprawił, że „rozkazywanie” komputerowi stało się dziecinnie łatwe. Jednocześnie nakierował on obsługę urządzeń elektronicznych na metodę: …
    • Kierowco, czytaj i ucz sięKierowco, czytaj i ucz się
      Wielu kierowców kończy swoją przygodę z poznawaniem zagadnień motoryzacyjnych wraz z chwilą odebrania prawa jazdy. Potem interesuje ich jedynie dobry stan techniczny samochodu. Tymczasem motoryzacja jest dziedziną nieustannie się rozwijającą. …

    GMO – duże szanse czy wielkie ryzyko

    Wraz ze wzrostem populacji ludzkiej nasilił się problem głodu, zaopatrzenie siedmiu miliardów ludzi w odpowiednie ilości pożywienia jest obecnie nie lada problemem dla naukowców i światowej organizacji zdrowia. Naprzeciw temu, poważnemu problemowi wyszli badacze a dokładnie inżynieria genetyczna. Rozpatrując ogólny problem staramy się poprawić wydajność upraw- zawartość substancji odżywczych oraz uchronić nasze plony przed potencjalnymi zagrożeniami ze strony patogenów, jakimi są wirusy, bakterie i pasożyty (grzyby oraz owady). Jak wiadomo większość odpowiedzi podpowiada nam sama natura, naukowcy tworzą wiec organizmy transgeniczne, czyli takie, które w swoich jądrach komórkowych zawierają DNA (a dokładnie geny) pochodzące od innych istot. Gatunki roślin, które niegdyś dawały niewielkie plony i borykały się z wieloma chorobami dziś, po wprowadzeniu zmian w ich genotypach wytwarzają dużo większą biomasę (czyli więcej substancji organicznej) a dzięki naturalnym pestycydom i herbicydom (które same syntetyzują w swoich komórkach) są wstanie przeciwstawić się naturalnym wrogom. Nie tylko rośliny uprawne poddawane są „ulepszeniom” badania prowadzone są również w kierunku optymalizacji wzrostu zwierząt hodowlanych. Wyniki tych praktyk już dawno wyszły z poziomu badań laboratoryjnych i my sami mamy do czynienia z nimi na co dzień: soja lub kukurydza modyfikowane genetycznie można pod wieloma postaciami nabyć w wielu krajach również w Polsce.

    Comments are closed.